Żółta karłowatość jęczmienia

Żółta karłowatość jęczmienia (ŻKJ) jest najgroźniejszą chorobą wirusową zbóż. Poraża wszystkie ważne gospodarczo zboża: pszenicę, jęczmień, żyto, pszenżyto i owies, a także kukurydzę oraz wiele gatunków dzikorosnących traw. ŻKJ jest wywoływana przez kompleks spokrewnionych ze sobą wirusów żółtej mozaiki jęczmienia (barley yellow dwarf virus, BYDV) i/lub żółtej mozaiki zbóż (Cereal yellow dwarf virus, CYDV). Dotychczas w Polsce wykryto: BYDV-GAV, BYDV-MAV, BYDV-PAV, BYDV-PAS, BYDV-RMV, BYDV-SGV oraz CYDV-RPV.

czytaj więcej

Karłowatość pszenicy

Karłowatość pszenicy jest chorobą wirusową wywoływaną przez wirus karłowatości pszenicy (Wheat dwarf virus, WDV). Badania prowadzone w latach 2012-2016 wykazały powszechne występowanie WDV w północnych, centralnych i południowych regionach Polski, przy czym wirus nie powodował dotkliwych strat plonów. Jednakże wyniki analiz próbek zbóż nadsyłanych w ostatnich latach do Kliniki Chorób Roślin IOR-PIB w Poznaniu wskazują na wzrost znaczenia i nasilone występowanie tej choroby w Polsce, zwłaszcza w najcieplejszych czyli południowo-zachodnich regionach kraju.

czytaj więcej

Problemy na plantacjach malin

Od kilku sezonów docierają do nas informacje od plantatorów malin, dotyczące nasilonego występowania na roślinach wirusów. W celu zidentyfikowania wirusa polecamy przekazać próbkę do badań do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach

czytaj więcej

Wirusy buraka cukrowego

Wirus nekrotycznego żółknięcia nerwów buraka (Beet necrotic yellow vein virus, BNYVV) to jeden z najczęściej występujących wirusów w uprawie buraka cukrowego, sprawca choroby zwanej rizomanią (szaleństwo korzeni). Objawy na roślinach to przede wszystkim zahamowanie we wzroście korzenia głównego i intensywny wzrost korzeni bocznych, dający efekt tzw. „brody”.

czytaj więcej

Wirusy porażające cukinię w Polsce

W ostatnich latach zaobserwowano występowanie różnych gatunków wirusów w uprawach cukinii w Polsce.

Monitoring upraw cukinii prowadzonych w latach w latach 2007-2014 przez pracowników Kliniki Chorób Roślin wykazał dominację trzech gatunków wirusów powodujących straty w jakości i ilości plonu: wirus mozaiki ogórka (Cucumber mosaic virus), wirus mozaiki arbuza (Watermelon mosaic virus) oraz wirus żółtej mozaiki cukinii (Zucchini yellow mosaic virus).

czytaj więcej

Wirus mozaiki pepino - znany, ale ciągle zagrażający uprawom

Wirus mozaiki pepino (Pepino mosaic virus, PepMV) to jeden z lepiej poznanych wirusów porażających uprawy pomidora. Monitoring szklarni prowadzony na przestrzeni lat 2005-2013 wykazał obecność wirusa w wielu regionach naszego kraju. Wirus przenosi się bardzo łatwo mechanicznie, z rośliny na roślinę podczas zabiegów pielęgnacyjnych oraz w niewielkim stopniu przez nasiona. W Polsce, podobnie jak i w wielu krajach Europy dominują izolaty należące do genotypu chilijskiego 2 (CH2). Wirus może powodować różne objawy na roślinach pomidora, które zależą od warunków środowiskowych (temperatura, oświetlenie), odmiany pomidora oraz izolatu wirusa.

czytaj więcej

Wirus Y ziemniaka (Potato virus Y, PVY) – groźny również dla pomidora.

Wirus Y ziemniaka (Potato virus Y, PVY) -  jest jednym z najgroźniejszych wirusów ziemniaka, występującym powszechnie we wszystkich rejonach uprawy tej rośliny. Zasięg roślin żywicielskich jest jednak zdecydowanie szerszy i wirus poraża również uprawy pomidora i papryki. W latach 2012-2014 prowadziliśmy monitoring upraw polowych pomidora i stwierdziliśmy bardzo liczne występowanie tego wirusa.

czytaj więcej