Pectobacterium carotovorum – Mokra zgnilizna cukinii
Pectobacterium carotovorum ssp. carotovorum powodująca mokrą zgniliznę należy do grupy patogenów bakteryjnych zagrażających uprawom roślin dyniowatych. Do grupy tej należą również: Pseudomonas syringae pv. lachrymans (bakteryjna kanciasta plamistość), Acidovorax avenae ssp. citrulli (bakteryjna plamistość owoców), Xanthomonas campestris pv. cucurbitae (bakteryjna plamistość liści), Erwinia spp. (nekroza pierścieniowa), Erwinia tracheiphila (bakteryjne więdnięcie), oraz Pantoea ananatis (brązowa plamistość).
Bakteria ta występuje powszechnie. Objawy mokrej zgnilizny przez nią powodowane mogą występować w znacznym nasileniu na roślinach, co prowadzi do istotnych strat w plonach. Miękka mokra zgnilizna powoduje większe straty w produkcji niż jakiekolwiek inne choroby bakteryjne. Brak jest skutecznej metody ochrony roślin przed tą chorobą. Nie ma również doniesień o stosowaniu środków ochrony roślin hamujących rozwój tej choroby Objawowo stosuje się środków miedziowe, co jednak nie prowadzi do zatrzymania choroby na plantacji. Pectobacterium carotovorum, podobnie jaki większość bakterii fitopatogenicznych, przenosi się z rośliny na roślinę wraz z kroplami wody i wnika do jej wnętrza poprzez uszkodzenia mechaniczne epidermy. Optymalne warunki rozwoju dla tej choroby występują na polach podczas najczęściej latem, podczas obfitych opadów deszczu i wysokich temperatur.